fbpx
Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń! +48 576 142 509 Sklep online Twój koszyk

Fiołek trójbarwny (Viola Tricolor)

Strona główna » Blog » Fiołek trójbarwny (Viola Tricolor)

Fiołek trójbarwny to roślina, którą bardzo ceni medycyna ludowa. Od lat jest ona wykorzystywana w terapii ziołowej wielu różnego rodzaju schorzeń. Stosuje się ją zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Ekstrakt z fiołka trójbarwnego znalazł również zastosowanie jako składnik wielu produktów kosmetycznych. Jakiego rodzaju właściwości są przypisywane tej dobroczynnej roślinie?

Fiołek trójbarwny – podstawowe informacjeFiołek trójbarwny

Jak już wspomniano na wstępie, fiołek trójbarwny jest rośliną bardzo wyjątkową.

Za jej dobroczynne właściwości odpowiadają następujące związki aktywne w niej zawarte:

  • rutyna,
  • alkaloidy,
  • śluzy,
  • saponiny,
  • fenolokwasy,
  • wiolutozyd.

Wyżej wymienione związki aktywne sprawiają, że fiołek trójbarwny jest chętnie stosowany w formie naparów. Wykorzystuje się go również do produkcji mieszanek ziołowych na wiele schorzeń. Jeżeli chcemy sięgnąć po wysokiej jakości susz ziołowy, odwiedźmy sklep zielarski lub aptekę. Trzeba jednak przyznać, że ziele fiołka trójbarwnego rośnie pospolicie, dlatego możemy zebrać je samodzielnie pod warunkiem, że znamy się na ziołach. Możemy sięgnąć także po tabletki zawierające w swoim składzie ekstrakt z tej dobroczynnej rośliny. Co więcej, fiołek trójbarwny stał się składnikiem wielu różnego rodzaju produktów kosmetycznych. Znajdziemy go w balsamach do ciała, kremach do twarzy na dzień i na noc, a także w tonikach.

Krem na trądzik - Sevolium

SEVOLIUM
SERUM NA TRĄDZIK Z WYCIĄGIEM Z ZIELA FIOŁKA TRÓJBARWNEGO ZAMÓW!

Fiołek trójbarwny – poznaj cenne właściwości tej rośliny

Fiołek trójbarwny jest rośliną, która może pomóc bardzo dużej ilości osób. Po kosmetyki zawierające w swoim składzie ekstrakt z tej dobroczynnej rośliny powinny sięgnąć w szczególności osoby borykające się z trądzikiem, zarówno tym różowatym jak i pospolitym [sprawdź trądzik pospolity].

Fiołek trójbarwny na trądzik ma szansę skutecznie zadziałać ze względu na swoje silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dzięki temu ilość bakterii, które namnażają się na skórze ma szansę zostać zredukowana. Stany zapalne będą zaś zdecydowanie szybciej się goiły.

Sprawdź także: Krem na trądzik

Fiołek trójbarwny reguluje również pracę gruczołów łojowych. Dzięki temu kosmetyki z jego dodatkiem są w stanie zapobiec nadmiernemu błyszczeniu się skóry. Wreszcie, warto docenić właściwości wzmacniające fiołka trójbarwnego. Dzięki temu kosmetyki z dodatkiem ekstraktu z tej rośliny mogą stanowić ważny element pielęgnacji cery naczyniowej.

Co więcej, fiołkowi trójbarwnemu można przypisać także właściwości ujędrniające. Z tego też względu kremy z dodatkiem ekstraktu z rośliny są w stanie pomóc przedstawicielkom płci pięknej borykającym się z pomarańczową skórką. Oczywiście, ze względu na ujędrniające właściwości fiołka, poleca się go również wszystkim, którzy chcą zachować gładką cerę na dłużej. Fiołek trójbarwny wchodzi więc w skład kremów do cery dojrzałej, ze zmarszczkami. Bez względu na to, z jakich wskazań stosujemy kosmetyki z fiołkiem, musimy mieć na uwadze ich systematyczne stosowanie. W przeciwnym bowiem razie mowy o w miarę trwałych oraz przede wszystkim satysfakcjonujących rezultatach być nie może. Trzeba mieć na względzie także i to, aby kosmetyki zawsze aplikować na starannie oczyszczoną ze wszelkich zanieczyszczeń skórę.

Wpisując na stronie poznajsevolium.pl w koszyku hasło rabat10 otrzymasz 10% rabatu na krem na trądzik Sevolium.
Kliknij i sprawdź!


Bibliografia

1. Rao N., Singh R., Acne & Scars, 2016
2. Langner A., Postępowanie w trądziku zwykłym, 2007
3. Grigore A., Skin Cleanse, The Simple, All-Natural Program for Clear, Calm, Happy Skin, 2018

2 głosów

Komentarze

Opinie o Sevolium - od naszych klientów

Informacje o wysyłce: Zamów teraz, a paczkę wyślemy w ciągu 24 godzin (w dni robocze) 😊